- A FA NYÍLÁSZÁRÓK ELŐNYEI -

 

A TERMÉSZET EREJE
A fa nyílászárók természetes anyagból készülnek, ezért sokkal közelebb érezzük magunkhoz, jó érzés tölt el bennünket a közelükben, a műanyag anyagokkal szemben. A faanyag minősége, számtalan formai és színezési lehetősége olyan tulajdonságok, melyek könnyedén teszik a nyílászárókat a lakások, épületek dekorációjává is egyben.
A fa nyílászáróknak nagy hagyománya van, történelme egészen az ókori birodalmakig nyúlik vissza. Volt tehát elég idő az anyag viselkedésének tanulmányozására, a forma- és időtállóság megfigyelésére. Napjainkban a fa nyílászárók hossztoldott, rétegragasztott anyagból készülnek, ezáltal kiküszöbölhető a fa vetemedése. A műanyag ajtókat és ablakokat mindössze a 20. század második felében kezdték el gyártani. Épp ezért hosszú távú viselkedésüket még nem volt mód megfigyelni, azt viszont tudjuk, hogy pár év alatt nagyban romlik az esztétikai hatása.

FŰTÉSI ENERGIA MEGTAKARÍTÁSA
A fa az egyik legjobb hőszigetelő anyag. Ha már jártunk faházban, bizonyára tudjuk, hogy a legjobb hőmérsékletszabályozó: nyáron kint tartja a meleget, télen pedig bent. Így van ez a nyílászárókkal is. Az ablakok kerete nem veszi át a kinti hőmérsékletet, így nem sugároz hideget.

VETEMEDÉS, HŐTÁGULÁS
Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a fa az idők során vetemedik. Ez természetes folyamat, a jól megválasztott nyílászárók esetén nem befolyásolja az ajtók és ablakok későbbi formáját, minőségét. A hőtágulás ennél már figyelemre méltóbb, a PVC (műanyag) egyik jellemző tulajdonsága, hogy a nyári meleg hatására tágul, a téli hidegben pedig összehúzódik, ami sokkal rosszabb, mint a faanyagok minimális vetemedése, a műanyag nyílászárók formája megváltozik az idők során.

IDŐTÁLLÓSÁG, TARTÓSSÁG
Az évek haladtával az élőlényeken kívül a tárgyak is öregednek, így a nyílászárók is. A faanyagban elindult fizikai folyamatokat viszont könnyen megváltoztathatjuk. Ha megfelelő figyelmet fordítunk a nyílászáróinkra, az ajtókra és ablakkeretre, hosszú, hosszú ideig megőrzik minőségüket. A fát érdemes ápolni, a keletkezett felületi sérüléseket kijavítani, különböző időjárásálló anyagokkal lekezelni. Mindezzel hosszú évtizedekre biztosítjuk a nyílászárók épségét, szépségét, minőségét.

A műanyagokban kevésbé fizikai, mind inkább kémiai változások indulnak meg az idők folyamán, mellyel egyáltalán nem tudjuk felvenni a küzdelmet.

 

Forrás: MAGYAR ASZTALOS ÉS FAIPAR folyóirat - 2003/10

Miért költözzek faházba?

A fa mint egy megújuló energiaforrás a világ legkörnyezetbarátabb építkezési anyaga. Előállítása feleannyi energiát igényel, mint a cementé, ráadásul a természetes szén-dioxid-megkötő erejének köszönhetően jóval kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk, így gondolva a jövő nemzedékekre. A fa a nedvességet is megköti.

tovább >>>

A fa nyílászárók előnyei

A fa nyílászárók természetes anyagból készülnek, ezért sokkal közelebb érezzük magunkhoz, jó érzés tölt el bennünket a közelükben, a műanyag anyagokkal szemben. A faanyag minősége, számtalan formai és színezési lehetősége olyan tulajdonságok, melyek könnyedén teszik a nyílászárókat a lakások, épületek dekorációjává.

tovább >>>

Szerkezetkész nyílászárók

Elsősorban olyan asztalosoknak ajánljuk, akik nem akarnak sok pénzt áldozni nyílászárók gyártására, minősítésére, de vevőiket sem akarják elveszíteni, azért mert nem gyártanak nyílászárót. Szerkezetkész nyílászáróink tartalmazzák a keretek összeragasztását, falcolását, zár és pánthely marását, valamint az üvegező léc gérbevágását.

tovább >>>