- AVANTAJELE UŞILOR ŞI A FERESTRELOR DIN LEMN -
FORŢA NATURII
Uşile şi ferestrele sunt fabricate din materiale naturale, de aceea în apropierea lor simţim o atmosferă mai bună în comparaţie cu materialele plastice. Calitatea, posibilităţile de formare şi de nuanţe de culori a materialului din lemn sunt calităţi care le permit uşilor şi ferestrelor să devină chiar decoraţiunile locuinţelor şi a clădirilor.
Uşile şi ferestrele din lemn au o tradiţie mare, având o istorie care se datează din imperiile antichităţii. Am avut, deci, timp destul pentru a studia comportarea materialului, pentru observarea capacităţii de prezervare a formei şi a durabilităţii. În zilele de azi uşile şi ferestrele se fabrică din materiale prelungite, stratificate, astfel eliminând şansa deformaţiei lemnului. Tâmplăriile din PVC sunt fabricate numai din jumătatea a doua a secolului XX-lea. De aceea încă nu s-a avut şansa de a observa comportarea lor pe termen lung, un lucru însă ştim: efectul lor estetic alterează semnificativ în câţiva ani.
ECONOMISIREA ENERGIEI TERMICE
Lemnul este unul dintre cele mai bune materiale de izolare termică. Dacă am fost în case din lemn, ştim, că este şi cel mai bun material de reglare a temperaturii: vara exclude, iar iarna ţine căldura. Aşa este şi cu ferestrele şi uşile. Tocurile ferestrelor nu preiau temperatura exterioară, astfel ele nu emit frigul.
DEFORMARE, DILATAŢIE TERMICĂ
Probabil nu este nici un secret în faptul că lemnul se deformează cu timpul. Acest proces este unul natural, iar dacă alegem uşile şi ferestrele cu atenţie, deformarea nu influenţează forma lor ulterioară şi calitatea lor. Dilataţia termică este o chestiune mai remarcabilă. Una dintre calităţile cele mai caracteristice ale materialului plastic (PVC) este că se dilatează în urma căldurii de vară, iarna însă se contractează – ceea ce este mult mai rău decât dilatarea minimă a materialelor din lemn, pentru că tâmplăriile PVC se deformează cu timpul.
DURABILITATE, REZISTENŢĂ
Cu trecerea anilor, îmbătrânesc fiinţele, dar şi obiectele – astfel şi uşile/ferestrele. Putem însă să schimbăm cu uşurinţă procesele fizice începute în materialele din lemn. Dacă acordăm atenţie destulă la uşi şi tocurile de ferestre, acestea îşi vor menţine calitatea un timp îndelungat. Merită să îngrijim lemnul, să corectăm defectele de suprafaţă, şi să le tratăm cu materiale care să le ocrotească de diferitele intemperii. Cu acestea vom asigura integritatea, frumuseţea şi calitatea tâmplăriilor.
Materialele plastice suferă mai mult deformări chimice decât fizice de-a lungul anilor, iar aceste procese sunt greu de oprit.
Sursă: Revista MAGYAR ASZTALOS ÉS FAIPAR - 2003/10